Connect with us

Top

5000$ ЗА «ВХІД» НА 411 БАТАРЕЮ

«411 батарея» перестає бути місцем пам’яті, поступово перетворюючись на парк сімейного відпочинку. Десятки атракціонів і сервісів прокату, кафе та торгових павільйонів вже нікого не дивують, навпаки, заманюють приємно провести час разом із дітьми. Але є нюанс: дохід від розміщення бізнесу йде ані в місцевий бюджет, ані на рахунок Одеського історико-краєзнавчого музею, до складу якого входить Меморіал, ані, навіть, на утримання та розвиток самого Меморіалу. Схоже, керівництво Меморіалу вважає ці доходи суто власними.

Минулого тижня на продажі місць під розміщення МАФів спіймали завідувача Меморіалом Віталія Сосюка. Він керує комплексом вже дев’ятий рік, прийшовши в 2014-му на зміну легендарному директору Олександру Рисіну. Саме під час керівництва пана Сосюка Меморіальний комплекс став розважальним комплексом.

Віталія Сосюка затримали у власному кабінеті під час отримання хабаря. 5000$ — саме таку «ціну» назвав посадовець за сприяння в розміщенні на території парку Меморіалу двох МАФів та майданчика поряд з ними. Хабар за «вирішення питання», тобто за укладання відповідного договору, приніс підприємець, що займається торгівлею харчовими продуктами. Про незаконне вимагання коштів бізнесмен повідомив правоохоронцям. Затримання посадовця сталося після отримання другої частини неправомірної вигоди в сумі, еквівалентній 2500 доларам США, — зазначили у поліції.

Чи пов’язана ця схема з іншим керівництвом Одеського історико-краєзнавчого музею, або це власна «ініціатива» завідувача Меморіального комплексу, — в цьому питанні ще розбереться слідство. Але попередньо Віталію Сосюку інкримінується зловживання службовим становищем з вимаганням неправомірної вигоди. Згідно частини 3 статті 369-2 Кримінального кодексу України скоєний злочин тягне за собою позбавлення волі на строк від трьох до восьми років із конфіскацією майна.

А поки прибуткові місця на території Меморіального комплексу героїчної оборони Одеси вільно «розпродаються», сам комплекс знаходиться в занедбаному стані. На нього постійно не вистачає грошей. Більш того, як анонімно повідомили співробітники «батареї», під комплексом розташована ціла мережа сховищ, які здатні витримати найпотужніший ракетний удар, проте вони непридатні для розміщення людей. Довгі роки цим захисним підземним спорудам не приділялося жодної уваги, їхній стан жахливий, а заржавілі двері, навіть, не відчиняються. Отже, багатьом сім’ям із дітьми, яких повітряна тривога може застигнути під час прогулянки Меморіалом, дітись взагалі нікуди.

Гучні скандали вибухали навколо «411-ї батареї» й раніше. Наприклад, у 2013 році, ще при покійному директорові Олександрі Рисині, журналісти проєкту «Гроші» виявили, що «за документами цього меморіалу не існує, а парк — лише омана. На бумагах тут вже багато рокі стоять багатоповерхівки». 

Судові баталії почались ще в 2006 році, а в 2014-му прилеглу до комплексу дубову рощу почали вирубати під майбутнє будівництво. В скандалі згадали й про Таїровську селищну раду, яка нібито дала відповідні узгодження. Але парк навколо «батареї» вдалось відвоювати, значною мірою завдяки характеру 85-річного Олександра Рисіна.

Звісно, у порівнянні із спробами привласнити землю під Меморіалом, хабар у 5 тисяч доларів — це дрібниці, але важливо інше — яке майбутнє чекає на це місце пам’яті та чи буде кому захистити його?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Підписуйтеся на наші канали:

Telegram | Viber

YouTube | Facebook

Continue Reading

АКТУАЛЬНЕ