Connect with us

Top

2023 | РІЧНИЙ ЗВІТ ГОЛОВИ ТАЇРОВСЬКОЇ СЕЛИЩНОЇ РАДИ ТИМУРА ХАСАЄВА

Шановні жителі Таїровської територіальної громади!

Відповідно до положень Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», я, Таїровський селищний голова, звітую про свою роботу та роботу виконавчих органів селищної ради за 2023-й рік. Виходячи з міркувань безпеки, на жаль, ми не можемо провести нашу зустріч наживо, тому роблю це в електронному форматі.

Цей рік був важкий та важливий. Важкий, тому що війна не скінчилась, наші хлопці роблять усе можливе та неможливе, щоб втримати ворога, за що їм низький уклін, а важливий, тому що економічна ситуація, що склалася в країні, створила для нас справжній виклик, щоб ми утримали як соціальну, так і критично-важливу інфраструктуру.

Тому, в цьому році ми визначили для себе наступні пріоритети:

1. Збалансоване формування бюджету громади та його наповнення.

2. Підтримка ЗСУ.

3. Питання безпеки громадян та надання соціальної підтримки мешканцям і ВПО, які цього потребують.

4. Підтримка критичної інфраструктури в належному стані та енергонезалежність.

Ми плідно попрацювали разом із депутатським корпусом та виконавчим комітетом. Упродовж року було проведено 10 сесій та 15 засідань виконавчого комітету. Хочу подякувати депутатам і членам виконавчого комітету за плідну та конструктивну роботу. Без вашої участі ми б не змогли досягти певних результатів.

В цьому році ми працювали в напрямку наповнення бюджету громади. Це стало можливо завдяки ефективній співпраці нашого фінансового сектору та платників податків.

Згідно звіту Фінансового управління надаю деякі цифри:

Бюджет Таїровської громади за 2023-й рік був виконаний в цілому, навіть визначений факт перевиконання бюджету. Уточнений план доходів за рік збільшився на 52 млн. 793 тис. грн., порівняно з запланованим.

Обсяг доходів селищного бюджету громади на 2024 рік визначено у загальній сумі 302 млн. 863 тис. грн, що на 82 млн 379 тис. більше, ніж було заплановано на 23-й рік.

В цілому, бюджет Таїровської селищної територіальної громади на 2024 рік є збалансованим та бездефіцитним.

Такий підхід надав нам можливість не тільки утримувати соціальну та критичну інфраструктуру у належному стані, а і надав нам можливість реалізувати важливі соціально-інфраструктурні проекти, такі, як:

– Будівництво нового приміщення ЦНАПу.

– Відкриття нового рентгенологічного відділення Таїровського КДЦ.

– Майже закінчено будівництво системи центрального водовідведення в громаді.

– Облаштування перехрестя для в’їзду в селище Таїрове з траси Одеса-Чорноморськ та початок реконструкції перехрестя по вулиці Полковника Гуляєва.

– Придбання шкільного автобуса для Таїровського ліцею.

– Машина для поліцейського громади.

– Обладнання укриття для школярів та мешканців громади.

В 2023 році профінансовано видатків на виконання заходів «Програми сприяння обороноздатності Збройних сил України та сил територіальної оборони Таїровської територіальної громади на 2022-2024 роки» на загальну суму 20 млн. грн, а саме:

закуплено та передано до військових частин 7 дронів, 2 аккумулятора та легкомоторний човен із двигуном, придбалося дизельне паливо, перераховувались кошти у вигляді субвенцій та інше.

Хочу зазначити, що наша громада знаходиться в п’ятірці лідерів серед громад Одеської області з обсягу фінансування Збройних сил України.

За рахунок бюджету було відремонтовано 6 найпростіших укриттів, які були облаштовані доступом в інтернет, обладнані для обігріву та безперебійного електропостачання, в них проведені комунікації з водопостачання та водовідведення.

Окремим питанням я виділяю безпеку для дітей. Так, в цьому році за бюджетні кошти проводиться ремонт підвальних приміщень Таїровського ліцею. Зроблено ремонт та облаштування найпростішого укриття в адмінбудівлі біля Сухолиманської початкової школи. Ці приміщення облаштовані згідно рекомендацій ДСНС, що надасть можливість у разі повітряної тривоги продовжити там навчальний процес.

Були встановлені системи оповіщення повітряної тривоги в смт Таїрове, в ж\м Червоний Хутір та в селі Сухий Лиман.

– встановлено відеоспостереження та пультову охорону в 3-х закладах освіти.

– В Таїровському ліцеї встановлено метало детектор та шлагбаум на в’їзді.

– Проведено оброблення дерев’яних елементів горищних покриттів засобами вогнезахисту.

– За 2023-й рік Управлінням гуманітарної політики була надана матеріальна допомога 950-ти особам.

– Надавалась допомога родинам загиблих воїнів.

– Виділялась допомога на ліквідацію наслідків ворожих атак.

– Протягом 23-го року власникам житлових приміщень, що безоплатно розмістили у себе ВПО, проведено нарахування на загальну суму 1,8 млн. грн.

– В громаді вже зареєстровано 8332 ВПО. У поточному році внутрішньо переміщені особи отримали 15848 продуктових наборів, 1637 наборів засобів гігієни.

– Зареєстрованим жителям пільгових категорій надано гуманітарну допомогу у вигляді 8445 продуктових наборів, в тому числі 1933 набори були надані особам з інвалідністю.

– Придбано 2 квартири для тимчасового перебування ВПО.

За час військових дій в громаду придбані генератори для аварійного функціонування критичної інфраструктури. Зараз генераторами вже повністю забезпечені всі школи, амбулаторії, ЦНАП, укриття та КНС, водонапірні станції та артезіанські свердловини. Загальна кількість придбаних генераторів склала 13 одиниць.

Було проведено профілактичні роботи важливих інфраструктурних об’єктів.

Також повідомляю, що селищна рада силами комунальних підприємств оновила парк технічного транспорту, а саме: 2 тракторами з додатковими засобами для прибирання, 1 сміттєвозом в зборі. Користуючись нагодою, хочу подякувати нашим комунальникам, які оперативно реагують на аварійні ситуації та за необхідністю допомагають “ДТЕК” і “Інфоксводоканалу” ліквідовувати аварії та наслідки ворожих обстрілів.

Хочу окремо відзначити роботу спеціалістів Таїровського КДЦ, які сформували виїзні медичні бригади та системно надають медичну допомогу по всій громаді.

Також із добрих новин, хочу повідомити, що на базі Таїровського КДЦ з’явились нові медичні послуги: стоматологія, мамографія та інші рентгенологічні дослідження тепер стали доступні мешканцям громади. А загалом в цьому році було придбано медичного обладнання на суму 2 млн. 100 тисяч гривень.

За цей рік у КДЦ було укладено 20180 декларацій, а загальна кількість відвідувань лікарів склала 104319.

В рамках програми «Відновлення України» на 2023 рік розпочалась реалізація проекту «Реконструкція каналізаційного колектору від очисних споруд смт. Таїрове».

Укладено угоду про партнерство між громадою міста Гюнзбург (НІМЕЧЧИНА) та Таїровською селищною радою щодо розробки та реалізації спільних проектів та програм сталого соціально-економічного розвитку громад-партнерів. На сайті Сервісної служби «Міста в Єдиному Світі» вже розміщена інформація про подані зі сторони Німеччини заявки на постачання до Таїровської громади генераторів та реанімобілю.

За підтримки Європейського інвестиційного банку було ратифіковано Фінансову угоду між Україною та Європейським інвестиційним банком «Програма з відновлення України» та погоджено розмір міжнародної допомоги у 42 млн. 857 тис. грн.

Фонд «Регіональний центр економічних досліджень та підтримки бізнесу», Фонд RcErBs, за підтримки іспанської організації виробників обладнання Sercobe та об’єднання підприємств “Енергетичний Альянс” започаткували грантовий проект «SOMBRILLA». За підсумками конкурсу відібрали нашу громаду, як переможця. Для подальшої співпраці був підписаний Меморандум та укладені договори на проведення робіт.

Разом з Угорською Екуменічною Службою Допомоги в громаді було облаштоване 4 укриття.

За кошти громадської організації «Дівчата» проведений ремонт та облаштовано всім необхідним приміщення для тимчасового проживання 24-х осіб ВПО.

Ми активно співпрацюємо з благодійними організаціями та фондами, що діють на території Одеської області. Так, Одеською обласною організацію Червоного Хреста України проводиться робота з організації соціального супроводу — «догляд вдома».

В ж/м Радужний до грудня працював Соціальний Хаб, де у співпраці з БО «Вітрила дитинства» та при підтримці СОС «Дитячі містечка України» безкоштовно надавалися послуги психолога та юриста.

Завдяки співпраці з IRC протягом року у приміщенні ЦНАП проводилися прийоми юриста та надавався соціальний супровід людям, що постраждали від війни.

Також ми активно співпрацювали з Одеським офісом представництва ЮНІСЕФ та дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ), Благодійним фондом “Вітри Змін”. Отримано інституційний гігієнічний набір для Сухолиманської початкової школи та індивідуальний набір раннього розвитку дитини для ЗДО «Журавлик».

З представниками дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Одеському регіоні організовано роботу щодо захисту вікон протиосколковою плівкою в КЗДО «Журавлик» та Сухолиманській початковій школі.

Всім, хто в цей скрутний час допомагав та продовжує допомагати нашій громаді, ми безмежно вдячні!

В цьому році наші юні спортсмени показали дуже гарні результати. Діти — це майбутнє країни, тому ми постійно підтримуємо дитячий спорт. Адже здорова нація — це фундамент майбутнього країни.

Вихованці КНП «СК «Таїрове» брали участь у спортивних змаганнях та посіли призові місця, а саме:

Футбол:

– переможці «Малого Кубку» весняної першості Одеської області серед дитячо-юнацьких спортивних клубів;

– володарі міжнародного кубку «Даугавпілс» (Латвія);

– бронзові призери міжнародного турніру «Utmost-BlackSeaCupNesebar» (Болгарія).

Ушу-саньда:

– участь в Кубку України — посіли призові та почесні місця.

Спортивні бальні танці:

– участь у Всеукраїнському турнірі зі спортивних бальних танців — посіли призові місця.

Академічне веслування:

– Чемпіонати України з академічного веслування в різних вікових групах — посіли призові місця.

Досягнення учнів у галузі освіти:

З метою підтримки обдарованої молоді, створення умов для її розвитку та позитивної мотивації до навчання, серед учнів закладів освіти громади проводились учнівські олімпіади, турніри, різні інтелектуальні змагання. Учні брали участь у Міжнародних, Всеукраїнських та обласних конкурсах, учнівських олімпіадах.

Цьогоріч відбулось засідання комісії з призначення стипендій обдарованим дітям громади. Було обрано 14 учнів, які отримали стипендії. Три учні цього року закінчили учбовий заклад з золотими медалями.

Один із найголовніших напрямків у Таїровській громаді на 2024 рік — підтримка Збройних сил України. Завдяки підприємцям, які сплачують податки, у 2023 році ми змогли допомогти армії як виділенням коштів, так і закупівлею необхідного обладнання.

Добудова дитячого садка в смт Таїрове на 90 місць планується в 2024 році.

Також одним із головних напрямів, які будуть втілюватися у 2024 році — це закінчення реконструкції каналізації в громаді.

Прийняття Генерального плану та будівництва соціальних об’єктів — це теж є одним з планів на 2024 рік, бо підвищення рівня життя кожного мешканця будь-якої громади відбувається в результаті місцевого економічного розвитку.

Підвищення якості освіти, розвиток мережі освітніх закладів громади — це є розвиток інтелектуального капіталу.

Безпека в громади є ще одним пріоритетним завданням на 2024 рік.

Є ще багато планів, які ми разом зможемо втілити в наступному році.

Окремо хочу звернутися до мешканців громади!

Останнім часом я чую критику в бік влади від неконструктивних опозиційних сил, які прагнуть на фоні війні додати собі політичної привабливості. Вважаю, що таке неприпустимо в час, коли в нашій країні йде війна і коли кожен має бути на своєму місті. Ми відкриті для вас! Кожен мешканець може прийти до мене, і ми обов’язково знайдемо порозуміння.

Тільки разом, об’єднавшись, ми подолаємо всі негаразди.

Користуючись можливістю, хочу привітати всіх з прийдешніми Новорічними святами та побажати миру й спокою вашим оселям. Разом ми переможемо будь-які труднощі. Слава Україні!

З повагою,

Голова Таїровської селищної ради

Тимур Хасаєв

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ:

Підписуйтеся на наші канали:
Telegram | Viber
YouTube | Facebook

Continue Reading

АКТУАЛЬНЕ